A Magyar Bionikus Látásközpont

A Magyar Bionikus Látásközpont célja a látássérült páciensek látásának lehető legteljesebb visszaállítása és életminőségének javítása orvosi valamint műszaki eszközök alkalmazásával. Alprogramok keretén belül vizsgáljuk a különböző aktívan kutatott és ígéretes technológiákat mind orvosi, mind mérnöki területen.

Jelenleg futó alprogramjaink:

  1. Univerzális elektronikus segédeszközök kutatása, fejlesztése és tesztelése látássérültek számára
  2. A retina implantátumok nemzetközi klinikai vizsgálatában való részvétel illetve annak hazai implementálása (szűrés, preoperatív és poszt-operatív követéses vizsgálatok)
  3. Genetikai megközelítésen alapuló technikák

Az I-es alprogram fő fókuszpontja jelenleg a bionikus szemüveg kifejlesztése és tesztelése magyar és nemzetközi látássérülteket képviselő szervezetekkel együttműködésben. A II. alprogram keretein belül elsősorban szubretinális implantátumokkal foglalkozunk. A III. alprogram a középtávon nagyon ígéretes optogenetikai kutatásokra koncentrál.
A Látásközpont a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara (PPKE-ITK) Jedlik Laboratóriumának együttműködésén alapul. A központ 2009-ben Dr. Roska Tamás akadémikus kezdeményezésére jött létre, jelenleg Dr. Németh János a vezetője, aki a Szemészeti Klinika tudományos igazgatóhelyettese.


Folytatódik a jelentkezők regisztrációjaTovábbra is sok megkeresést kapunk, és folyamatosan várjuk azok jelentkezését, akik érdeklődnek a Látásközpont kutatási programjaiban való részvétel iránt. Jelentkezni az Elérhetőség oldalon található email címeken és telefonszámokon lehet.

Az idei évben reményeink szerint egy jelentős eseménynek leszünk tanúi. Várhatóan még idén sor kerül az első magyarországi retina implantátum beültetésére, amelyről természetesen a Látásközpont oldalain is hírt fogunk adni.